Държавният дълг ще става все "по-солен" за поддръжка

Държавният дълг ще става все

България ще плаща все по-високи лихви по държавния дълг заради липсата на прозрачност във фискалната и дълговата политика, смятат експерти, цитирани от БНР.
Миналата седмица изненадващо финансовото министерство пое нови 50 млн. евро дълг от външните пазари. Правителството губи доверието на инвеститорите с изненадващите ходове по дълговата политика, заяви икономистът Калоян Стайков.

На същото мнение е и бившият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков. Според него България вече плаща по-високи лихви по кредитите си и дори вече сме влезли в дългова спирала.

"През 2013 г. България имаше 13% дълг от БВП, през 2016 г. ще доближим 30%", припомни той.

След като през март кабинетът пусна много по-голяма облигационна емисия от очакваната, сега изненадващо изтегли нови 50 млн. евро дълг от външните пазари:

Правителството повиши прогнозите си за дефицита до 3.3%, оправдавайки се с по-високо изпълнение на европейските програми, за които е нужно съфинансиране. Това неминуемо ще доведе до по-голям дълг и актуализация на бюджета.

За 2016 г. кабинетът може да емитира дълг до 5.3 млрд. лв.

Според финансовият министър от кабинета на Иван Костов - Муравей Радев, това е притеснително, защото правителството поиска парламентът да гласува дългосрочна емисионна програма, но на фона на тази заявка всъщност още през тази година виждаме няколко действия, които като цяло противоречат на тази логика.

По думите му в крайна сметка финансовите пазари работят основно с доверие.

Това е тяхната валута. Когато нямате доверие в управляващите, тогава естествено и бизнес решенията са повлияни от това нещо. Въпреки заявките на правителството засега основната бюджетна тенденция остава: Увеличаването на дълга се случва, благодарение на големите харчове по бюджетните системи, които поглъщат ресурса и дават все по-лош резултат, за съжаление, коментира Муравей Радев.