БНБ очаква пореден спад на лихви по кредити и депозити през 2016 г.

БНБ очаква пореден спад на
Снимка: БНБ

Подуправителят на централната банка Калин Христов заяви, че кредитирането слабо ще се увеличи

И през следващата година лихвите по кредитите и депозитите ще продължат да намаляват, прогнозира Калин Христов, подуправител на БНБ. По думите му, кредитирането ще се ускори леко, но заради външни фактори, а не от преструктурирането на българската икономика. Именно заради това банките трябва да са внимателни, когато избират проектите, които да кредитират, предупреди още Христов, предаде БНБ.

Политиката на Европейската централна банка за количествени улеснения е един от факторите, които ще продължат тенденцията на ниски лихви, поясни още подуправителят на БНБ.

Този ефект ще продължи да съществува и през цялата следваща година - това, което наблюдавахме тази година като намаление с около 70.20 процента на цената на финансиране на банковата система средно, разбира се, за различни банки е различно, което частично беше пренесено в цената на кредита, допълни Христов.

Кредитите също ще продължат да са евтини, а търсенето слабо ще се увеличи.

Вероятно е добре банките да отказват някои кредити или прекалено ниски нива, движени от външен натиск, а не толкова от структура на вътрешната икономика. Ниското търсене на кредит води понякога до недостатъчно адекватно определяне на цената на кредата и кредитния риск на съответния клиент, допълни Калин Христов, като обясни, че до отрицателни лихви по депозитите за потребителите няма да се стигне, но предупреди, че тези тенденции ги има и банките трябва да са готови да поемат изчерпването им.