Не и лютеницата!!

Не и лютеницата!!
Снимка: flickr

Глобализираната пазарна икономика, модерните времена и еволюцията на демократизиращото се наше общество запрати казаните за варене в небитието

Не и лютеницата! Представете си го това като вопъл на средностатистическия българин, прочел почти трагичната новина за открити следи от токсично и наркотично вещество в партида лютеница по магазините ни.

Редно е да отворим една голяма скоба, в която да отбележим, че ще има и такива, които с блеснал поглед доволно ще потрият ръце и ще хукнат да търсят въпросния продукт, както се казва – 2 в 1, кой ти го дава.

Но тук иде реч за нормалния потребител на благините на националната ни гастрономия, който с присъщата за нашите географски ширини податливост към фатализъм почти вече си представя как между бастисването на лютеницата и киселото зеленце и туршийката в магазина разстоянието е само една крачка…

Искам да се опитам да внеса успокоение – лютеници на пазара – бол, този прекрасен продукт няма да изчезне заради открити някакви си гадни вещества в една от многото марки в магазина.

Редно е все пак съответните държавни органи с цялата си мощ (въпреки бедствената снежна ситуация) да се задействат, защото – шегата настрана, си е страшно това, което са открили „Активни потребители“.

В противен случай би трябвало да призовем връщане – назад към природата. Към онези мили пасторални времена, когато щом настане септември мало и голямо, куцо и сакато отваряше домашната фабрика и навсякъде се разнася ароматът на печени чушки и вряща лютеница.

„Майка ми
вари зад блока
лятото
на
лютеница“, написа преди години един голям наш поет и писател в своя „Лапидариум“, възпявайки това всенародно движение и аспектите на отиващото си лято и идващата есен.

Глобализираната пазарна икономика, модерните времена и еволюцията на демократизиращото се наше общество запрати казаните за варене в небитието, заедно с безценните преди години машинарии за мелене на чушки и домати. Да не говорим за рейтинговото пропадане на една от най-дефицитните стоки – капачките за буркани.

Всичко това обаче с един замах може да се завърне, ако не вложим всичко в опазването чистотата на лютеницата в магазина.

Защото, след като разбрахме какъв въздух дишаме ще ни дойде в повече и утрепването на лютеницата.

Дали ретроградният Меркурий е виновен и за това, или просто караконджулите от следколедните Погани дни са се разшетали наоколо…

Добре, че дойде Йордановден та да извадим Кръста. Може да помогне.