Най-добре – „дървена“ ваканция за парламента

Най-добре – „дървена“ ваканция за

11 януари се превърна в начало на предизборната кампания

Началото на края на 43-тото Народно събрание започна с фалстарт. Тъй като критериите за оценка и възприемане работата на този парламента са изключително справедливо занижени, се налага да поясним, че в този случай „фалстарт“ не означава провалено заседание.

Избраниците на народа се събраха след стабилната коледна ваканция и проведоха едно напълно безсмислено заседание. Изключителна загуба на време, нещо по-лошо – явно до края си, след 15-20 дни, този парламент ще „работи“ (тук кавичките са задължителни) именно така.

В този ред на мисли най-добре е по някакъв начин депутатите да си гласуват „дървена“ ваканция до указа на президента Радев за официалното им разпускане. Може да се мотивират, че им е студено или хлъзгаво, или пък заради очаквания пик на грипната епидемия. Все тая.

Пленарното време бе похабено (не, че е за първи път, но вече ярко се набива на очи) за две-три точки от дневния ред с напълно предизвестена смърт.

Безумните напъни на ГЕРБ за промени в изборните правила и въвеждане на мажоритарна система месец-два преди извънредните избори бе ясно, че са обречени. Науката и историците би трябвало да открият отговора на въпроса с каква цел Цветанов и компания заиграха тази предварително провалена пиеска.

Тук няма да анализираме действията на ГЕРБ или пък адекватността на референдумния въпрос за мажоритарността. Просто се налага да подчертаем, че и на Царя с коня отсреща бе ясно, че този каприз на Цветанов няма да мине в пленарна зала, въпреки това времето за дискусии по темата бе консумирано, обилно гарнирано, разбира се, с активно предизборно говорене.

Второто пленарно безобразие има две прилики с първото – активно предизборно мероприятие и нулев шанс – предварително известен на вносителите, предложението да мине. А именно – напънът на БСП за рестарт на АЕЦ Белене. Вярно, че контекстът на зверския студ в момента и загадъчните шушукания, че нещо сме нямали достатъчно ток са подходящи за темата. Но да мисли някой, че депутатството ще плесне с ръце, ще се прегърне и ще гласува „За“ Белене е или наивно, или цинично.

Та и БСП с „Белене“ утрепаха доста пленарно време, но от друга страна – според каноните на теорията на партийната борба, акцията е била успешна, тъй като говоренето по тази тема е доста позитивно въздействащо на левия и около-левия електорат, а вече никой не забравя за идващите избори.

Волен Сидеров също не пропусна „да гръмне“ по посока парламентарния вот с поредно обречено искане - за осъждане на геноцида над българите в Османската империя. Лидерът на „Атака“, който е изключително опитен политик с вече близо 12-годишен стаж в парламента, прекрасно знае, че „тая днес няма да мине“. Но пленарното време нали е за това – за губене.

Все пак от инициираната от Сидеров дискусия се роди поредното Местаново умотворение – че няма турско робство и геноцид на българите, защото „периодът не се побира в семантичните граници на понятието робство“. Да му мислят историците, горко им.

Към всичко гореизброено трябва да прибавим и няколко политически декларации, естествено – придружени с реплики и дуплики.

Сигурно до края си парламентът няма да е все такъв като днес, но ясно е, че 11 януари се превърна в начало на предизборната кампания. А още не сме се отърсили от шока на президентските избори…

Затова дано избраният президент генерал Радев удържи на думата си и не удължи живота на това Народно събрание. То не може да свърши вече нищо смислено. След като ненадейно и безобразно бе хвърлен от премиера Борисов в устата на предсрочните избори, парламентът ни агонизира и е редно, а и хуманно, новият президент да прекрати бързо тези мъки.

Единствено се надяваме (защото все пак сме парламентарна република и се очаква в тази сграда да се взимат решения „в полза роду“), че 44-тото Народно събрание ще е по-различно, по-работещо, по-малко егоистично и по-разумно.

А дотогава – „дървена“ ваканция.

*Мненията на авторите са техни и не е задъжително да отразяват позицията на редакцията на Divident.bg