Вземи дистанционното! Защити се от „лидерския Дебат“!

Вземи дистанционното! Защити се от

Страшно много рискува соцлидерът Корнелия Нинова, предлагайки на колегата си от ГЕРБ Борисов да направят социологическо проучване какъв да бъде форматът на Дебата

Страшно много рискува соцлидерът Корнелия Нинова, предлагайки на колегата си от ГЕРБ Борисов да направят социологическо проучване какъв да бъде форматът на Дебата (главната буква е задължителна) между тях.

Ами ако определените социологически агенции вземат, че зададат и въпроса – „Имате ли интерес към подобен дебат“ (примерно)? Прогнозирам, че резултатите ще са много конфузни както за Нинова и Борисов, така и за „политкласата“ ни като цяло. Въобще няма да е изненадващо, ако сериозно мнозинство от запитаните заяви, че хич и не се интересува от въпросния Дебат.

Всъщност едно прясно национално-представително изследване на общественото мнение на Институт "Отворено общество" отреди на партиите ни последното място по доверие със 17 % доверие и 76 – недоверие. Пред тях дори са подобни традиционни аутсайдери у нас като парламентът, съдът, правителството и т.н.

Водевилът „Дебат“, разиграван вече няколко дена от лидерите на БСП и ГЕРБ и техните щабове, доста находчиво и вярно получи истинското си наименование „Дебат за дебата“. (Аз все си мислех, че една предизборна кампания е сериозно нещо, но се оказва, че главните герои не я възприемат точно така).

Почти сигурно е, че въпросният „Дебат за дебата“ ще се окаже в пъти по-интересен от самия Дебат (ако той се случи някога, което не вярвам).

Увертюрата вече ни предложи почти всичко, което интересува масовия зрител – напрежение, висок тон, заяждане, обиди, хумор (макар и нелеп), сексистки намеци и т.н. Тоест, същинският дебат не може да ни изненада и да задържи вниманието ни, тъй като всичко, което би се изартикулирало на него, вече сме го чували и виждали.

Сигурно ще се говори за пътища, магистрали, зали, строежи, саниране, водни цикли (но нима от 2009-та не сме волни или неволни слушатели и читатели на това). От другата страна ща изтъкват социалното неравенство, безработицата в Северозапада, бежанския хаос, милиардните заеми и дупките в бюджета, здравните и образователни безпътици… (нищо ново за обръгналите на всичко български гласоподаватели).

Разбира се името „Орешарски“ ще го чуем десетина пъти, както и моделът „Той“, „Кой“ и прочие.

Може би пък трябва да искаме Дебата заради личностния сблъсък между Борисов и Нинова, заради екшъна и подготвените от двамата залпове? И това обаче сме го виждали не един или два пъти през годините в парламента по време на седмичния контрол, когато двамата се „дърляха“, надявайки се някой в страната да гледа преките излъчвания на БНТ (именно в един такъв петък прозвуча култовата реплика на Нинова „излезте да се разберем като мъже“).

Уви, този Дебат е излишен и двамата лидери много добре го знаят, затова именно хвърлиха толкова енергия и страст в „Дебата за дебата“.

Една от истините е, че за БСП ще е некомфортно експертният дебат да е заедно с „лидерския“, тъй като герберите са по-подготвени откъм статистики, хронология, конкретика и т.н. и ще отнемат от енергията на сблъсъка Борисов-Нинова.

Бойко Борисов и компания пък имат от какво да се притесняват за един Дебат „тет-а-тет“ с Корнелия Нинова, тъй като на агресията и добрия бекграунд на соцлидера Борисов не може да отвърне със същото, тъй като ще изглежда нелепо и оттук идва и патовата ситуация за бившия премиер. Освен това някой да се сеща Бойко Борисов да се е явявал някога на лидерски дебат?

Да не говорим пък в каква ситуация се намира средностатистическият избирател. На практика той е свидетел и участник, уви, в една гигантска предизборна кампания, започнала още през лятото на 2016-та. Неин предмет първо бяха президентските избори, а след последвалата ги странна оставка на кабинета „Борисов“ кампанията плавно и без пауза се преля в парламентарна – със същите участници, същите теми, обвинения, оправдания и т.н.

И най-големият стоик не би издържал 6-месечно предизборно говорене и всичко съпътстващо го.

Затова, ако все пак Дебатът се случи, спасението е едно – дистанционното на телевизора. Блажени са тези, които могат да си позволят да го използват.