Сръбска скара изникна върху ЖП линия в София

Сръбска скара изникна върху ЖП

От там минават доставките на мазут за ОЦ Земляне, ако тези на природен газ спрат

На доста притеснителна гледка са се натъкнали читатели на Дивидент.бг от квартал Красна поляна в София.

Те ни изпратиха снимки, на които се вижда ясно, че върху ЖП линията, свързваща Захарна фабрика с отоплителната централа Земляне е разположена будка за сръбска скара. Обектът е на прелеза на кръстовището на бул. Възкресение и бул. Вардар.

Пред нея, през празничните дни около Великден, е изникнала и площадка, превърнала се в своеобразен надлез на железопътното трасе.

Проверка на Дивидент.бг установи, че трасето, което е собственост на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, все още е със статут на функциониращо. Това прави строителство, на каквито и да е търговски обекти върху него невъзможно или поне така е по закон.

Най-вероятно става въпрос за самоуправство, коментира експерт в ЖП бранша пожелал анонимност.

Ситуацията около „най-бързо построения надлез“ е притеснителна и затова, че ЖП трасето върху, което са монтирани прилежашите на кебапчийницата дървени летви е единственото, по което може да достигне алтернативно гориво за ОЦ Земляне ако доставките на природен газ спрат.

Да припомним, че такава ситуация се случи през 2009 г., когато ЖП цистерни с мазут осигуриха работата на отоплителната централа.