Слагат металдетектори и на големие европейски ЖП гари

Слагат металдетектори и на големие

Те е ще контролират пътниците по протежението на влаковете Thalys

На гарите в Париж и Лил до 20 декември ще бъдат инсталирани металодетектори за контрол на пътниците на международния експресен влак "Талис", съобщи Франс прес, цитирайки френската министърка на екологията Сеголен Роаял, която отговаря и за транспорта.

Тя добави, че аналогична мярка ще бъде предприета и в Брюксел, Амстердам и Кьолн - гарите, свързани от високоскоростния влак.

През август влак „Талис”, който пътуваше от Париж за Амстердам, беше нападнат от тежковъоръжения мароканец Аюб ал-Казани. За него в последствие се разбра, че е поддържал връзки с радикални ислямисти. Казани беше обезвреден от други пътници, двама от които американски военнослужещи, като успя да рани само един човек.

"Талис“ (Thalys) е международен високоскоростен влак, базиран на технологията на TGV. Свръхскоростният влак свързва Брюксел, Париж, Амстердам, Кьолн и други големи гари. Неговата система се управлява от компанията Thalys International. Капиталът му е разделен между SNCF (френски железници), SNCB (белгийски железници) и „Дойче бан“ (германски железници).