Русия обяви търговска война на Турция

Русия обяви търговска война на

Русия не разрешава на турските тирове да влизат в страната и през граничните пунктове от Грузия и Украйна, съобщи президентът на Дружеството на турските превозвачи Фатих Шенер.

Към момента над 150 турски тира се задържат и са се образували конвои, уточни той. По думите му от руска страна се прилагат изключително строги санкции срещу вноса на турските стоки, предава БНР.

Досега годишно турските тирове са осъществявали 36 хиляди пътувания, като основно снабдяват руския пазар с хранителни стоки за около 1 млрд. долара годишно. Забраната на вноса ще бъде в ущърб и на самата Русия понеже руските клиенти са свикнали с турските стоки и имат нужда от тях, посочи Нухоглу.  

Русия вече обяви, че от 1 декември ще спре вноса и на птиче месо от Турция. През миналата година Турция е изнесла птичи продукти за 16 млн. долара, турските производители сега твърдят, че Русия обяви "кокоша война" на Турция.

Съобщава се също, че Русия е затегнала и паспортния контрол за турските граждани. Двете страни взаимно  бяха премахнали визите, но турски източници твърдят, че Русия може да въведе едностранно визов режим.

Русия е изпратила самолети, за да прибере руските туристи след призива да не пътуват в Турция.

През миналия туристически сезон 800 000 по-малко руски туристи бяха дошли в Турция, а сега заради "самолетната криза" се очаква броят им да спадне още повече.