Очакват 100 млн. роботи да влезат в домакинствата до 2020 г.

Очакват 100 млн. роботи да

Задава се бум на пазара за потребителски роботи, а анализаторите смятат, че в близките пет години ще бъдат продадени 100 млн. подобни устройства.
Роботите, за които знаем от книгите и филмите, ще станат част от ежедневието за достатъчно голям брой хора, смятат от Tractica, цитирани от technews.bg.

Макар че представата за роботите като човекоподобни компаньони и слуги едва ли ще се въплъти скоро в живота, развитието на технологиите ще постави пред машините нови предизвикателства извън задълженията им на прахосмукачка, която преодолява препятствия.

Един от ключовите фактори за ръст в популярността на потребителските роботи ще стане напредъкът в областта на изкуствения интелект, в частност – способността на машините да се обучават сами.

Именно благодарение на него ще виждаме роботите във все повече нови роли - благодарение на нарастващите им възможности.

Същевременно, учените предупреждават за опасността от изкуствения интелект, който може да излезе извън контрола на човека.

Друг доста по-реален "страх" е възможността роботите да изместят хората в редица области, което поне в началото да доведе до силни нива на безработица.

Оптимистите обаче виждат нещата по по-различен начин - бъдеще, в което всичката неприятна работа се извършва от машини с изкуствен интелект.

Факт е, че всички тези страхове и надежди едва ли ще се реализират в близкото бъдеще - роботите едва сега започват да развиват възможностите си, с които да заменят хората.

В индустрията обаче роботите са навлезли осезаемо, променяйки, ускорявайки и улеснявайки редица производства, като напълно логично е това да се случи и с другите сектори - макар и като единични случаи ботове и роботи вече пишат новини и обслужват клиенти на заведения и хотели.